Друк

10 майбутніх тенденцій в BIM - що ще очікувати в 2018 році

on .

будівництво 05.04.2018 1Buling Information Modeling (BIM) широко набирає популярність у будівництві. Пропонуємо 10 майбутніх тенденцій в BIM:

1. 4D, 5D та 6D BIM

У 2018 році очікується, що все більше компаній вийдуть за межі 3D-BIM до 4D, 5D і навіть 6D BIM. 4D-BIM забезпечує візуальне представлення графіка побудови. 5D BIM та 6D BIM додають до 3D-BIM дві властивості: витрати та матеріали.

Поряд зі стандартними параметрами дизайну в проект включені такі деталі, як геометричні, естетичні, теплові та акустичні властивості, щоб інженери могли побачити, як рішення впливає на витрати щодо дизайну на ранній стадії. 6D BIM в першу чергу фокусується на довгостроковій перспективі. Нові версії BIM максимізують віддачу від своїх інвестицій.

2. Internet of Things (IoT)

Internet of Things (IoT) змінює спосіб роботи монтажників та дизайнерів. За допомогою хмарних додатків, таких як ABB Switch Range Configurator або Rexel Wholesale Connector, моделювання та замовлення стають набагато простішими. IoT дозволяє легко випускати дані BIM для семінарів фахівців, постачальників або дизайнерів. Завдяки сучасним даними, проектування може бути виконано безпосередньо з використанням готових до замовлення продуктів, які можуть бути доставлені безпосередньо на будівельний майданчик.

3. Розширена/ VR реальність

Віртуальна і розширена реальність (VR і AR) вносять величезні зміни в будівельний сектор. Віртуальна реальність, оскільки вона дозволяє монтажникам вивчати великі 3D-моделі через окуляри, робить її надзвичайно придатною для надання проектних презентацій клієнту. Розширена реальність (AR) стане відмінним інструментом для проведення тестування на місці. З Розширеною реальністю (AR) можливості для віддаленого управління величезні.

4. Модульне будівництво та збірка

2018 рік буде більше зосереджене на модульному будівництві та виробництві. Модульне будівництво допомагає зменшити витрати та прискорювати процес будівництва, оскільки будівельні елементи вже підготовлені та зібрані до початку будівництва.

Рухаючись від збірних залізобетонних стін та підлоги, з часом можна буде виготовити більше MEP-моделей. Розширені можливості програмного забезпечення призводять до більш швидкого складання компонентів, забезпечуючи більш ефективні робочі процеси від проектування до побудови та встановлення. Інженери MEP можуть тепер генерувати збірні креслення на основі інформації, доступної в моделях BIM.

5. Розширення та збільшення інструментів в BIM

Тенденція, яка зараз триває в будівельному секторі, полягає в тому, що все більше і більше продуктів тепер можуть бути адаптовані до вимог користувача. Архітектори, проектанти та інші спеціалісти можуть вільно вибирати інструменти, з якими вони хочуть працювати. Наприклад, інженер, який в основному повинен встановлювати клапани, не вимагає дорогого пакета програмного забезпечення з усіма кріпленнями. З іншого боку, зростає тенденція використання пакетів «все-в-одному» і комплектів, які пропонують безліч комбінованих функціональних можливостей програмного забезпечення. Додаткові опції на шляху до BIM!

6. Мобільні хмарні додатки

Використання мобільних хмарних додатків в будівництві триватиме і в 2018 році. Використовуючи програми, такі як додаток Trimble Connect, партнери будуть продовжувати співпрацювати в хмарі від етапу розробки до доставки. Інженери будуть продовжувати отримувати доступ до даних в реальному часі за допомогою планшета, смартфона та комп'ютера. Дані в режимі реального часу з процесу будівництва і проектування можуть одночасно бути видимим різними людьми в різних місцях. Моделі BIM можна було б легко розділити з будівельним майданчиком, і звіт з будівельного майданчика міг би відбутися швидко, що полегшило б ефективну співпрацю.

7. 3D лазерні скани та безпілотники

У 2018 році моделі BIM будуть краще доповнені даними. Точкові хмари можуть бути створені шляхом проведення 3D-лазерного сканування на будівельному майданчику. Це сканування забезпечує точні 3D-розміри будівельного майданчика, а дані допомагають у створенні моделі BIM. Дрони будуть також все частіше використовуватися в будівельних проектах, дозволяючи збирати дані в режимі реального часу, які допоможуть у створенні більш точних моделей BIM.

8. 3D друк

Технологія 3D-друку робить значний прогрес у будівельному секторі. Ця технологія має великий потенціал для створення надзвичайно точних будівельних елементів за відносно короткий час і з мінімальними матеріальними втратами. 3D-друк може бути використаний в процесі BIM для швидкого створення прототипів для спільного використання з партнерами по будівництву або для виготовлення компонентів та фасадних матеріалів. Ця технологія буде розвиватися набагато більше в 2018 році. Тримайте годинник!

9. Пряме замовлення продукту

В 2018 буде більше співпраці між виробниками, постачальниками і розробниками програмного забезпечення BIM. Нові продукти для інсталяції стають все більш доступними для продажу як об'єкти BIM, включаючи поточні дані про продукт, такі як номери і розміри статей. Завдяки доступності цієї інформації, продукти можна замовити безпосередньо з моделі. Такі інструменти уникають дублювання роботи.

10. Екологічність

BIM все частіше забезпечує стійкі переваги для будівництва. Беручи до уваги матеріали та енергетичні властивості вже на етапі проектування, будівлі можуть бути побудовані більш енергоефективними. Величезна економія може бути досягнута за рахунок витрат на електроенергію і викидів CO2 за рахунок використання відповідного продукту і матеріалів. На етапі проектування можна також змоделювати демонтаж будівлі. Це призводить до зносу або переробці будівлі з мінімальними зусиллями і втратами.

Портал  Geospatial world

Всеукраїнська спілка виробників будматеріалів

03037, м. Київ, а/с 75, e-mail: info@ avbmv.com.ua, spilkavb@ gmail.com, тел. +38044 245-48-39