Друк

Вільнюс: «Слава Україні»

on .

1Вийдіть на вулиці Вільнюса, і 90 чи 99% литовців заявлять, що підтримують Україну.
Вони мало розповідають про внутрішню політичну ситуацію, а цікавляться топ-політиками в Україні і при зустрічі, або після нашої інформації без акценту «Слава Україні». Вони підтримують нас тоді, коли у Литви, як у будь-якої держави, є своя купа проблем.

До розвалу Радянського Союзу, коли виборювали незалежність, в Литві проживало 3,5-3,7 млн., тепер 2,5-2,7 млн. мешканців, цифри різні, але в обох випадках 25% активних громадян виїхало в Великобританію, Данію та Скандинавські країни...
Євросоюз попереджує, що закінчується 10 років суттєвих дотацій до бюджету країни і доведеться перейти на «свій хліб».
Але вся критика навіть у таксистів зводиться до двох сентенцій: «Уряд міг бути більш успішним», та затягнемо паски і через 25 років будемо жити як в маленькій Швейцарії.
Лозунг і через 25 років уже у нових політиків той же – «через 25 років...».
Заробітна плата поступово зростає і уже не на будь-які пропозиції погоджуються їхати закордон на заробітки.
Литва йде і пройшла шлях реформ. Будівництво практично без корупції. Президент купує кілька соток земельну ділянку, легально і податки сплатила, і ні у кого немає претензій.
Якщо українці працюють, то платять податки в Литві.
Паркувальник ходить з планшеткою, і хто не сплатив за паркову (в основному з телефону), надсилає в електронному вигляді штраф і попереджає про можливість збільшення штрафу, ніякої готівки.
У Литву приходять інвестори. Створені вільні економічні зони в м. Клайпеді і в м. Каунасі зорієнтовані на залучення іноземних інвестицій шляхом надання широкого кола митних, податкових, валютних та інших пільг.
У Литовській Республіці інвесторів приваблюють і в промислові парки. Розвиток промислових парків є частиною реалізації регіональної політики Литви, 3 приватних промислових парка, 5 долин злиття науки і бізнесу. Загальна площа державних промислових парків становить близько 600 га, приватних – 95 га.
У Литві з'явились підприємства будівельної галузі, які продають в 14-ть країн світу, спочатку сусідам, а тепер і далеким ринкам, трьохшарові залізобетонні конструкції з використанням кольорового бетону, матриць і графічних бетонних фасадів. Доставляють конструкції навіть за 300 км за Полярним колом, або будують лондонські студентські гуртожитки в 24 поверхи із скло-алюмінієвих модулів.

 

В Литві замовлень всього 2-10%, а далі – Англія, Швеція, Норвегія – контейнер по морю. В цеху робіт виконано на 90% (кам'яної вати – 40 см, трьохкамерні склопакети), на об'єкті в решта – 10% (монтаж – 3 місяці), монтажники працюють по суботам і постійно у відрядженнях.

 

Алюмінієві конструкції – цех з наливними підлогами, верстати з ЧПУ...
Вони кажуть, що швед бачить тільки шведа, а для поляка поляк завжди поляк. Ми чужі і повинні вдвічі краще виконати «домашнє завдання», аніж місцевий будівельник. Бо ми «чужі» і відбираємо хліб у «своїх».

 


Всеукраїнська спілка виробників будматеріалів підписала з Асоціацією будівельників Литви договір про співпрацю.

 
Та мета нашого візиту вивчити практику роботи Литовської асоціації будівельників, до якої у нас зберігався інтерес від знайомства на будівельній виставці RESTA-2015 до сьогодні.
Ми отримали майстер-клас з реалізації змістовної та напруженої програми, без втрат хвилин і без збоїв, і нестиковок. Все встигли до від'їзду.
Асоціація будівельників Литви – провідна організація, консолідує до 25-ти професійних асоціацій під спільні програми та має спільні програми із сусідніми асоціаціями Швеції, Фінляндії, Данії, Естонії, Латвії.... Системно відвідують європейські та світові виставки й форуми.
В діяльності – енергія численних заходів: якщо будівельна виставка RESTA, то тут і річні збори Асоціації, і збори мерів, і архітектори, і дорожники, і новатори усіх напрямків, синергія...

  

У них іде постійний пошук: куди йти, як розвиватись, яка філософія майбутнього будівництва, а інакше – кожен день будемо відставати від Європи.
Кожен рік Національний конкурс інновацій та пілотних проектів.
Литва не велика, а Асоціація будівельників потужна. Ми визначили спільні заходи та дії.

Президент Всеукраїнської спілки
виробників будматеріалів
Салій І.М.

Всеукраїнська спілка виробників будматеріалів

03037, м. Київ, а/с 75, e-mail: info@ avbmv.com.ua, spilkavb@ gmail.com, тел. +38044 245-48-39