Друк

Президент Всеукраїнської спілки виробників будматеріалів виступив на Міжнародному енергетичному форумі «Тиждень Відкритої Енергетики», 26.10.2017

on .

Іван Плачков – видатний енергетик і вітчизняний винороб, громадський діяч організував п'ятиденний Міжнародний енергетичний форум «Тиждень Відкритої Енергетики», 9 сесій: від паливно-енергетичного комплексу до атомної та гідроенергетики...

Масштаб, рівень доповідей вражають все-ще збереженими знаннями та досвідом.

Іван Плачков:

Енергетики виокремлюються серед галузей:
ПРОФЕСІОНАЛІЗМ. ОРГАНІЗОВАНІСТЬ. ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ.

Досконало знають енергетику бувшого Радянського Союзу, а тепер практично усіх країн Євросоюзу, а західних сусідів і поготів.

У них в Європі усе правильно:
 В Португалії в енергосистемі – вітрова енергія 48%, гідроенергетика 28%, сонячна – 12%.

 В Австрії та Португалії сідають за стіл, виділяють в проекті соціальну складову 15% і житлові будівлі, і історичні церкви переносять, і в природному заповіднику побудували гідроакумулюючу станцію. Бо там закон, економічний інтерес, екологія і тренд до порозуміння.

А у нас заходи десятиріччями переходять із стратегії в стратегію, бо будівельні об'єкти масштабні і коштовні, а головне – роками дебати в обласних радах, з радикальною громадськістю.

Колись Козаки протестували проти гідростанції, переконували Президента Віктора Ющенка, а він їм геніально: «Я не хочу жити при свічках».

В Україні було 1100 ГЕС на малих річках, тепер працює 45-50 – загубили бізнес і екологію.

Але енергетики обговорюють лише інженерно-наукові аспекти, а не демократію, яка в країні переростає в анархію непрофесіоналів без робочого місця.

 

Та моя доповідь була про інше:

1. Щодо «тарифів» і свавілля, які при підключенні до електро- та водомереж стали драконівськими за вартістю і корупційністю. Гальмують і малий бізнес і будівництво нових підприємств.

2. Врешті решт з'явилась надія. Запропонував підтримати проект закону № 6671 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сприяння розвитку промисловості, інвестиційної діяльності, захисту та гарантування прав і законних інтересів суб'єктів підприємницької діяльності», який уже підтримується Федерацією роботодавців України та Всеукраїнською спілкою виробників будматеріалів.

3. Щодо соціально згубної Постанови № 2358 від 23.12.2016, НКРЄ, правильний постулат «Тариф один для всіх!» втратив чинність. Ціни на електрику в Україні стали для кожної області свої, в залежності від того, де кому «пощастило» знаходитись!!! Тепер електроенергія в ресторані на Печерську в Києві дешевша, а ніж в Миколаївській чи Херсонській областях.

Стали нерівні умови для користувачів електричної енергії. Наприклад, якщо підприємство розташоване в Харківській області, то повинно сплатили за спожиту, виходячи з певної потреби на 2017 рік, електроенергію майже на 2 мільйони гривень менше, ніж доведеться сплатити за той же об'єм по тарифам, «затвердженим» для Сумської області. Про яку здорову конкуренцію серед виробників аналогічної продукції може йти мова???

 

4. Ніяк не піддаються тверезому глузду постійно зростаючі драконівські тарифи на електроенергію. Так за 2015 рік вони зросли на 23%. У 2016 році ціни поступово зросли ще на 24%. А тепер лавиноподібно.

5. Вдячні Івану Васильовичу і енергетикам, які уважні та співчутливі, правда, наші питання за них вирішують Президент України та прем'єр-міністр, до яких також будемо апелювати.

 

Президент
Всеукраїнської спілки виробників будматеріалів
Іван Салій

Всеукраїнська спілка виробників будматеріалів

03037, м. Київ, а/с 75, e-mail:  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. ,   Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. , тел. +38044 245-48-39