ЕНЕРГОЕФЕКТИВНІСТЬ ВИРОБНИЦТВА ТА ЕНЕРГОЕФЕКТИВНА ПРОДУКЦІЯ

15.07.2020 року відбулась четверта зустріч учасників Мережі енергоефективності виробників будматеріалів GIZ у форматі дистанційної участі, бо карантин.

Генеральний директор компанії ПрАТ «Слобожанська Будівельна Кераміка» Бурцев Володимир Сергійович наголосив:

«Зараз будівництво відновлюється, але все одно темпи недостатні. Було останнім часом багато заяв знакових власників девелоперських компаній про те, що ринок може оживити іпотека по 10%, по 2%, по 3%. Я не вірю в пожвавлення ринку з іпотекою навіть в 2-3%. Я думаю, що повинна бути реальна державна програма, яка дозволить видавати іпотеку людям під 0-0,5%,тому що настрій інвесторів дуже сильно підірвано розгромом-погромом “Укрбуду” десь 13,0 тис. інвесторів несуть втрати, будівництво банка “Аркада”, менш голосно обговорюють, але інвесторів стурбованих там ще більше. Влада допустила афери, Войцехівського включно (17,0 тис.) інвестора, але Президент Зеленський В.О. поки зосередився на “Укрбуді”, а потрібна державна програма під 0,0-0,5%та Велике житлове будівництво в усіх регіонах.

Дуже багато змін у світі. Минулого разу практично весь день ми обговорювали питання альтернативних енергоносіїв, то ми розуміємо, що при ціні газу в червні, це питання сьогодні не на часі. Газ, я думаю, буде дорожчати, і тоді тема знову стане актуальною».

Директор виробничого департаменту компанії ПрАТ «Слобожанська Будівельна Кераміка» Ткаченко Юрій Миколайович акцентував:

«З проведених енергоаудитів, які були зроблені зокрема на майданчиках в Ромнах та Озерах, ми багато чого акцентували: дещо знали, дещо нове, але тим не менше нам більш детально стали очевидні наші слабкі місця. Зокрема, була проведена зйомка параметрів сушильних камер, теплогенераторів, деякі звичайно заходи хотілося б ще удосконалити виходячи з тих рекомендацій, які дали нам аудитори. Деякі ми вже реалізували, окупність зокрема ізоляції відбору гарячого повітря на рекуперацію – 2,5 місяці. Так, плани далекосяжні, але ситуація не та, щоб шикувати зараз, потрібні проекти, які за 2-3 місяці можуть себе окупити».

Учасники Мережі підійшли до реального впровадження програмного продукту Leenize для управління енергоспоживанням на підприємстві, як наголосили Керівник Мережі Олександр Пєтушков та Директор проекту «Консультування підприємств щодо енергоефективності» Рікардо Кюльхайм. Leenize – це система управління енерговитратами і заходами по енергоефективності на промислових підприємствах, вона дозволяє оцінювати результативність заходів і пріоритезувати їх з точки зору окупності і досягнутих результатів.

Наголошувалось, галузь будматеріалів енергомістка та в кризі: спад виробництва цегли – -26%, керамічної плитки теж – -26%. Тому і продукція і виробництво повинні бути енергоощадними.

По традиції, на робочих зустрічах визначалась ключова тема: ПБГ «Ковальська» Теплові баланси обладнання, ТОВ «Керамейя» Рекуперація тепла. Так і на ПрАТ «Слобожанська Будівельна Кераміка» було презентовано:

Директор компанії «SUNSAY Energy» Дмитро Зінкевич, зосередився на оптимізації витрат на підприємствах завдяки сонячним електростанціям.

Вартість обладнання для сонячних ЄС зменшилась більш ніж в 10 разів.

Ефективно виробляти власну електроенергію для власного споживання і запропонував кредитну програму.

Потенційні учасники Мережі виробників будматеріалів 10-15 грудня 2018 року при знайомстві з роботою підприємств в Гамбурзі переконалися, що в Німеччині вигідно мати власну електростанцію, енергію якої вони продають, а купують на ринку дешевшу, бо держава заохочує:

  • EGGER Holzwerkstoffe Wismar GmbH & Co (провідний виробник дерев’яних будівельних матеріалів) – має ТЕЦ, спалюють відходи деревини, сміття та пластик, і навіть старі меблі, які збирають і здають на спалення громади.
  • Holcim Deutschland GmbH (найбільший екологічно орієнтований виробник цементу в Європі) – власна ТЕЦ та вітроелектростанція і десятки власних вітряків.

Представник компанії ТМ «ScanyWELL» презентував інноваційний та економічно вигідний метод обмірів будівель та інфраструктурних об’єктів на базі лазерного сканування та 3D-моделювання.

Президент
Всеукраїнської спілки виробників будматеріалів
Іван Салій

 

 

 

ВСІ НОВИНИ СПІЛКИ »

ВСІ НОВИНИ БУДІВНИЦТВА »

ВСІ АНОНСИ ТА ВАЖЛИВІ ПОДІЇ »